owoce i warzywa
CO W GARACH PISZCZY LIFESTYLE MACIERZYŃSTWO I CIĄŻA ZDROWIE

WARZYWA I OWOCE – RADY NA TEMAT PRZECHOWYWANIA

Warzywa i owoce to grupa produktów spożywczych, które nastręczają największych problemów w przechowywaniu. Kiedy należy je wkładać do lodówki, a kiedy nie? Które można mrozić, a które trzymać na kuchennym blacie? Zebraliśmy pięć prostych zasad, dzięki którym warzywa dłużej zachowają świeżość, a co za tym idzie – ograniczymy marnowanie żywności.

Największe problemy w przechowywaniu przysparzają nam owoce i warzywa. Większość z nas nie wie, jak je przechowywać – czy włożyć je do lodówki czy może lepiej pozostawić w ciemnej szafce kuchennej.

Niestety często wyrzucamy warzywa i owoce, ponieważ kupujemy ich zbyt dużo. Jeżeli chcemy, by nasze produkty były dłużej świeże i smaczne, możemy je ocalić odpowiednim przechowywaniem. Poniżej opisujemy proste zasady, dzięki którym przedłużysz ich świeżość, zmniejszysz ilość śmieci oraz zaoszczędzisz.

Lodówki, a szczególnie nowoczesne, są najczęściej używanym przez nas miejscem na przechowywanie owoców oraz warzyw. Niestety nie wszystkie produkty mogą w niej wylądować! W lodówce przechowujemy tylko artykuły dojrzałe, nietrwałe oraz miękkie. Między innymi, mango, gruszki, dojrzałe awokado, świeże maliny i truskawki. Musimy pamiętać, że te artykuły powinno się trzymać około 2-3 dni. Musimy pamiętać, żeby nie trzymać warzyw i owoców w foliowych opakowaniach i umieszczać je w miejscu na nie przeznaczone w lodówce, jedynym wyjątkiem jest sałata. Kapusta, kalafior, sałata, por czy brokuł również idealnie nadaje się do przechowywania w chłodziarce.

Zioła, soczyste warzywa oraz egzotyczne owoce przechowujemy na blacie w kuchni. Te artykuły w pokojowej temperaturze nabierają smaku i koloru. Pomidor oraz ogórek po włożeniu do lodówki od razu tracą swój smak i zapach. Pamiętaj, żeby nie trzymać ich na słońcu!

Ziemniaki, buraki, marchewki oraz inne bulwiaste warzywa trzymamy w ciemnym, suchym miejscu. Musimy pamiętać, by wyjąć je z foliowych opakowań i przełożyć do bawełnianych lub specjalnie na to przeznaczonych worków.

Warto pamiętać o zamrażaniu! Niestety w zimie nie mamy możliwości zakupu smacznych i zdrowych warzyw, dlatego podczas wakacji warto mrozić warzywa. Przed mrożeniem warzywa należy podgotować (blanszowanie) a następnie schłodzić w zimnej wodzie z dodatkiem lodu, by zachowały swój intensywny kolor. Gdy potrzebujesz w zimie świeżego kopru czy pietruszki wystarczy posiekać świeże natki i zamrozić w szczelnym pojemniku. Tak przechowywane przyprawy po dodaniu do potrawy będą smakować jak świeże.

MADZIA

fot. pixabay, zasoby własne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *