Makaron razowy potocznie nazywany brązowym wykonywany jest z mąki razowej. Jest zdrowym i lekkim produktem, wykazuje niski indeks glikemiczny oraz małą kaloryczność. Obniża poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Zawiera dużo błonnika oraz witamin i składników odżywczych. Spożywanie makaronu razowego ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy. Pamiętaj, że spożywanie samego makaronu nie tuczy, lecz dodatki, które razem z nim spożywamy podczas posiłku.
WARTOŚCI ODŻYWCZE MAKARONU BRĄZOWEGO/RAZOWEGO:
- potas
- witaminy z grupy B
- witaminy z grupy E
- cynk
- magnez
- wapń
- jod
- żelazo
- aminokwasy
MAKARON RAZOWY/BRĄZOWY KCALORIE
Makaron razowy (ugotowany) w 100 g ma 140 kcal to tyle samo kalorii co:
- 1 szklanka ryżu brązowego (ugotowanego)
- 5 pomidorów
- 60 truskawek
Żeby spalić 100g makaronu razowego:
- Biegaj bardzo szybko przez 8 minut
- Jeździć rowerem przez 20 minut
- Spaceruj przez 40 minut
- Leż przez 4 godziny

Przepisy na dania z makaronem razowym/brązowym polecane i sprawdzone przez BABY:
MAKARON Z SOSEM ORZECHOWYM:
Składniki:
- Makaron razowy
- Ciecierzyca konserwowa
- Masło orzechowe
- Czosnek
- Cytryna
- Brokuły
- Chili
- Oliwa z oliwek
- Imbir
- Natka pietruszki
Makaron ugotuj (100g), brokuł (150g) pokrój i ugotuj w osolonej wodzie al dente. W misce wymieszaj 2 łyżeczki masła orzechowego, pół łyżki oliwy z oliwek łyżeczkę soku z cytryny i pieprz do smaku.
Ciecierzycę (100g), posiekany czosnek (1/2 ząbki), chili i imbir (do smaku) podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj sos wymieszaj i dodaj makaron oraz ugotowany wcześniej brokuł. Przełóż na talerz i posyp natką pietruszki.
MAKARON RAZOWY Z CUKINIĄ I FETĄ:
- Makaron razowy
- Cukinia
- Pestki słonecznika
- Czosnek
- Oliwa z oliwek
- Ser feta
- Świeża bazylia
Makaron 100g ugotuj w osolonej wodzie. Cukinie obierz i usuń pestki. Na grubej tarce zetrzyj cukinię i usmaż z czosnkiem (1/2 ząbki) na oliwie z oliwek. Pestki słonecznika (10g) upraż na suchej patelni. Ugotowany makaron dokładnie wymieszaj z usmażoną cukinią i posyp serem fetą oraz świeżą bazylią.
MAKARON RAZOWY ZE SZPINAKIEM
- Makaron razowy
- Szpinak świeży
- Czosnek
- Oliwa z oliwek
- Parmezan
Makaron 100g ugotuj w osolonej wodzie. Szpinak usmaż z czosnkiem na oliwie z oliwek. Ugotowany makaron wymieszaj z usmażonym szpinakiem i posyp świeżo startym parmezanem.
MADZIA
fot. pixabay