cynamon
CO W GARACH PISZCZY LIFESTYLE URODA ZDROWIE

Dlaczego warto dodawać cynamon do jedzenia – 7 powodów

Cynamon średniowiecznej Europie uważany był za luksusową przyprawę. Tylko bogaci ludzie mogli pozwolić sobie na ten produkt . Dziś cynamon możemy znaleźć w prawie każdej kuchni i na każdej półce sklepowej. Ale ta (dzisiaj) pospolita przyprawa jest czymś więcej, niż tylko smacznym dodatkiem do ciast – może w znacznym stopniu sprawić, że Twoja skóra stanie się nieskazitelna. Zobacz, dlaczego warto zacząć dodawać cynamon do posiłków. Oto siedem powodów.

1. Może zminimalizować trądzik.

Cynamon ma właściwości przeciwbakteryjne, które są zbawienne w leczeniu wyprysków. Ta przyprawa jest w stanie zabić bakterie i grzyby powodujące te przykre i nieestetyczne dolegliwości. Jest również doskonałym źródłem silnych przeciwutleniaczy, które ochronią Twój organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Powodują one stany zapalne skóry, po czym nasze pory blokują się, co finalnie prowadzi do trądziku.

2. Zapobiega oznakom starzenia.

Wolne rodniki mogą także przyczyniać się do przedwczesnego starzenia się skóry. Przeciwutleniacze zawarte w cynamonie spowalniają ten proces, chroniąc komórki przed uszkodzeniem. Cynamon wspiera także produkcję kolagenu.

3. Wygładza Twoją skórę.

Cynamon poprawia krążenie doprowadzając krew i dotleniając skórę. Zawiera środek ściągający – substancję chemiczną, która obkurcza tkanki ciała. Może pomóc wygładzić i ujednolicić skórę oraz poprawić jej zdrowie od wewnątrz.

4. Ma właściwości przeciwzapalne.

Zapalenie pomaga organizmowi zwalczać wirusy i naprawiać uszkodzenia tkanek. Badania wykazały, że cynamon ma właściwości przeciwzapalne i łagodzące obrzęki skóry.

5. Może obniżyć ryzyko chorób serca.

Według badań stosowanie w codziennej diecie może pomóc w utrzymaniu naszego serca w dobrym zdrowiu. Dieta bogata w tłuszcz może prowadzić do chorób serca, a dodanie odrobiny cynamonu do potrawy jest w stanie zrównoważyć to ryzyko.

6. Pomaga w utracie wagi.

Cynamon jest bogaty w błonnik. Daje uczucie sytości i pomaga zwalczyć apetyt na jedzenie. Zwiększa również metabolizm, ponieważ organizm zużywa więcej energii na przetworzenie przyprawy, niż w przypadku innych produktów.

7. Może poprawić pamięć.

Cynamon może pomóc opóźnić starzenie się mózgu i obniżyć stres oksydacyjny komórek mózgowych. Stymuluje także plastyczność hipokampu – części mózgu odpowiedzialnej za pamięć. Wykazano nawet, że przyprawa łagodzi niektóre objawy chorób Alzheimera i Parkinsona.

MADZIA
Fot. pixabay

źródło: brightside.me

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *