piekarnik termoobieg czyszczenie piekarnika sprzatanie
CO W GARACH PISZCZY MIESZKANIE - KUP I ZRÓB

CZYSZCZENIE PIEKARNIKA – MUSISZ TO WIEDZIEĆ

Świąteczne wypieki dały o sobie znać. Jak wyczyścić piekarnik? To pytanie zadaje sobie każdy, kto korzysta z piekarnika. Szukamy domowych SKUTECZNYCH sposobów, przecież nie chcemy truć się chemią zawartą w środkach dostępnych od ręki w sklepach. My stawiamy na sprawdzone domowe sposoby!

Czyszczenie piekarnika – termoobieg:

Większość piekarników w polskich domach ma funkcję termoobiegu, co zaskakujące, bardzo ułatwia czyszczenie urządzenia. Szorowanie piekarnika może prowadzić to uszkodzenia powłoki, wystarczy przygotować naczynie żaroodporne z wodą oraz sokiem z połowy cytryny lub octem (1:1 z wodą) i włączyć piekarnik na 170-180°C funkcję termoobieg. Woda stopniowo będzie się podgrzewać, a para dzięki tej funkcji będzie krążyła po piekarniku docierając w każdy, nawet najmniejszy, zakamarek. Po wyłączeniu piekarnika, wystarczy czystą ściereczką przetrzeć urządzenie. Jeżeli większy brud pozostał zalecamy wyczyszczenie go roztworem z wody, sody i płynu do naczyń (0,5 szklanki wody, 0,5 szklanki sody oczyszczonej i jedna łyżeczka płynu do naczyń). Wystarczy na zaschniętą plamę nałożyć roztwór, a po około 20 minutach zetrzeć go czystą wilgotną ściereczką.

Czyszczenie piekarnika – ocet i woda:

Jeżeli nasz piekarnik nie ma funkcji termoobiegu zalecamy po każdym użyciu piekarnika umyć go roztworem wody z octem w proporcjach 1:1. Ten sposób jest całkowicie bezpieczny dla piekarnika i zdrowy dla nas. Wilgotną ściereczką lub gąbką (zamoczoną w roztworze) umyć dokładnie wnętrze piekarnika, następnie wytrzeć suchą ściereczką do sucha.

Czyszczenie piekarnika – wazelina i denaturat:

Wazelina i denaturat to połączenie, które o dziwo jest wybawieniem dla naszych drzwiczek od piekarnika. Często zalane i zaschnięte plamy na szybach, przez które czyszczenie piekarnika staję się udręką. Denaturat wspaniale rozpuszcza tłuszcz, a na oporne plamy wystarczy na około 15-20 minut nałożyć wazelinę, która zmiękcza brud. Jeżeli chcesz dokładnie umyć szybki, odkręć je od piekarnika! Po wyczyszczeniu, przemyj je ze starannością wodą z octem (1:1) i suchą ściereczką.

Czyszczenie piekarnika – soda, płyn do naczyń i ocet:

0,5 szklanki płynu do naczyń, opakowanie sody oraz pół szklanki octu, to składniki roztworu, który dokładnie mieszamy, a w między czasie nagrzewamy piekarnik do 50-60°C. Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury, wyłączamy urządzenie, gąbką dokładnie rozprowadzamy mieszaninę po wnętrzu piekarnika. Urządzenie zamykamy i zostawiamy na całą noc. Rano wystarczy umyć piekarnik namoczoną ściereczką ciepłą wodą i wycieramy do sucha.

MADZIA

fot. pixabay

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *