Zupa kalafiorowa:
Składniki – kalafior średniej wielkości, 6 szklanek rosołu z drobiu (może być bulion warzywny), duży pomidor malinowy, szklanka śmietany 18%, sól, pieprz, natka pietruszki oraz natka koperku.
Kalafior moczymy w wodzie z solą (dzięki temu wypłyną nam muszki), dzielimy na różyczki, wrzucamy do przygotowanego wcześniej gotującego się rosołu (bądź bulionu). Po kilku minutach dodajemy obranego ze skórki i wydrążonego pomidora (po usunięciu pestek) pokrojonego w kosteczkę pomidor. Zupę gotujemy około 15 minut (aż kalafior będzie miękki, ale nie rozgotowany). Przyprawiamy do smaku i zabielamy zupę śmietaną. Na sam koniec dodajemy koperek oraz pietruszkę.
Zupa marchewkowa:
Składniki – około 300 g marchewki, średnia cebula, łyżka masła, 4 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego, sól, pieprz, natka pietruszki oraz natka koperku.
Na rozgrzanej patelni z rozpuszczonym masłem smażymy posiekaną cebulę w drobną kostkę oraz pokrojoną w krążki marchew (przez około 5 minut). Do wcześniej przygotowanego gotującego się rosołu przekładamy warzywa z patelni i gotujemy aż marchew zmięknie. Zupę obficie posypujemy zieleniną i dosmaczamy do smaku. Najlepiej podawać z dodatkiem grzanek na maśle.
Zupa serowa:
Składniki – 2 szklanki rosołu (bądź bulionu warzywnego), pół szklanki mleka, 2 topione sery, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, pół szklanki wytrawnego wina, grzanki, łyżka masła, natka pietruszki oraz natka koperku.
Wcześniej przygotowany rosół zagotowujemy z dodatkiem mleka, dodajemy serki i mieszamy trzepaczką aż do połączenia się składników. Doprawiamy zupę do smaku, my proponujemy dodatkowo szczyptę ostrej papryki , która podkreśli serowy smak. Zupę zestawiamy z ognia i dodajemy wino ciągle mieszając. Na rozgrzanej patelni z rozpuszczonym masłem podgrzewamy grzanki. Zupę podajemy ciepłą obficie doprawioną zieleniną oraz ciepłymi grzankami.
MADZIA
fot. pixabay, zasoby własne
