jedzenie
CO W GARACH PISZCZY ZDROWIE

PRODUKTY POWODUJĄCE UCZULENIA – ZADBAJ O ZDROWIE

Alergie i nietolerancje pokarmowe to problem bardzo skomplikowany i diagnozowany coraz częściej, zwłaszcza u osób młodych i dzieci. Alergeny (substancje wywołujące różnego rodzaju uczulenia) to cząsteczki materii występujące w otoczeniu lub żywności, które organizm rozpoznaje jako obce i szkodliwe, a na ich obecność odpowiada walką za pomocą przeciwciał przedostających się z krwiobiegu. Poniżej przedstawiamy produkty powodujące alergie i uczulenia.

Mleko oraz nabiał (masło, śmietana, lody, różne rodzaje białych serów oraz jogurt) – objawy: zaparcia, biegunki, gazy, migreny. Niemowlęta oraz dzieci mogą cierpieć z powodu kolki brzusznej, katarów oraz egzemy i wyprysków.

Gluten (mąka, pieczywo, suchary, produkty z zawartością zbóż, piwo, zupy konserwowane, kostki bulionowe, żywność wysoko przetworzona) – objawy: migreny, celiakia (biegunki, spadek masy ciała)

Jaja (ciasta, desery, bezy, majonezy, lody) – objawy: wysypki, rozstroje żołądka, biegunka, astma oraz egzema.

Ryby (ryby wędzone – śledź, łosoś, makrela, łupacz oraz ryby świeże – dorsz, sola) – objawy: długotrwałe rozstroje żołądka, nudności oraz migreny.

Skorupiaki i mięczaki – objawy: wysypki, obrzmienia, astma oraz egzema.

Orzechy (orzechy ziemne, włoskie, nanerczowe, pekan, oleje z orzechów, potrawy z dodatkiem orzechów) – objawy: szok anafilaktyczny, który może skutkować śmiercią.

Soja (sos sojowy, mąka sojowa, mleko sojowe, olej sojowy, tofu) objawy: bóle głowy, niestrawność.

MADZIA

fot. pixabay, zasoby własne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *