Alergie i nietolerancje pokarmowe to problem bardzo skomplikowany i diagnozowany coraz częściej, zwłaszcza u osób młodych i dzieci. Alergeny (substancje wywołujące różnego rodzaju uczulenia) to cząsteczki materii występujące w otoczeniu lub żywności, które organizm rozpoznaje jako obce i szkodliwe, a na ich obecność odpowiada walką za pomocą przeciwciał przedostających się z krwiobiegu. Poniżej przedstawiamy produkty powodujące alergie i uczulenia.
Mleko oraz nabiał (masło, śmietana, lody, różne rodzaje białych serów oraz jogurt) – objawy: zaparcia, biegunki, gazy, migreny. Niemowlęta oraz dzieci mogą cierpieć z powodu kolki brzusznej, katarów oraz egzemy i wyprysków.
Gluten (mąka, pieczywo, suchary, produkty z zawartością zbóż, piwo, zupy konserwowane, kostki bulionowe, żywność wysoko przetworzona) – objawy: migreny, celiakia (biegunki, spadek masy ciała)
Jaja (ciasta, desery, bezy, majonezy, lody) – objawy: wysypki, rozstroje żołądka, biegunka, astma oraz egzema.
Ryby (ryby wędzone – śledź, łosoś, makrela, łupacz oraz ryby świeże – dorsz, sola) – objawy: długotrwałe rozstroje żołądka, nudności oraz migreny.
Skorupiaki i mięczaki – objawy: wysypki, obrzmienia, astma oraz egzema.
Orzechy (orzechy ziemne, włoskie, nanerczowe, pekan, oleje z orzechów, potrawy z dodatkiem orzechów) – objawy: szok anafilaktyczny, który może skutkować śmiercią.
Soja (sos sojowy, mąka sojowa, mleko sojowe, olej sojowy, tofu) objawy: bóle głowy, niestrawność.
MADZIA
fot. pixabay, zasoby własne