CO W GARACH PISZCZY LIFESTYLE ZDROWIE

GRZANE WINO – IDEALNE NA JESIENNE WIECZORY

Ciemno za oknem, gruby sweter, koc, dobra książka i GRZANE WINO. To najlepszy przepis na spędzenie spokojnego jesiennego wieczoru.

Rozgrzewa oraz świetnie smakuje, a cały dom wypełnia się zapachem przypraw korzennych. Wyjaśniamy jak zrobić dobre grzane wino.

Najbardziej klasyczna wersja grzańca to – gorące wino z dodatkami takimi jak goździki, imbir, cynamon oraz kardamon. Wystarczy, że taką mieszankę wlejemy do garnka i doprowadzimy do parowania. Nie można doprowadzić wina do wrzenia, chyba, że chcemy zrobić napój bezalkoholowy.

Idealnym dodatkiem do grzanego wina są cytrusy, a najpopularniejsza jest pomarańcza.

Pamiętajmy, że każdy rodzaj wina czerwonego nadaje się do grzańca. To wszystko zależy od naszych preferencji. Wino grzane zawsze możemy dosłodzić miodem lub cukrem.

Grzane wino podajemy w naczyniach, które trzymają dłużej ciepło, najlepszym wyborem będą gliniane kubki lub szklanki.

MADZIA

fot. pixabay

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *