sałatka
CO W GARACH PISZCZY LIFESTYLE ZDROWIE

SAŁATKA – IDEALNE ZDROWE DANIE NA OBIAD (przepisy)

Uznaliśmy, że warto podzielić się sprawdzonymi przepisami na nasze ulubione, zdrowe sałatki, dzięki którym Wasi goście oraz domownicy będą zachwyceni, będziecie mogli łatwo i szybko przygotować posiłek do pracy, a przede wszystkim zdrowo się odżywiać. Pamiętaj, że zawsze możesz modyfikować przepisy! Do każdego przepisu dodajemy ilość kalorii oraz wartości odżywczych.

SAŁATKA TABULEH

1 porcja to 230 kcal, 7 g białka, 7g tłuszczu, 0 mg cholesterolu, 3,5 g błonnika

SKŁADNIKI
Szklanka kaszy kuskus
2-3 pomidory
1 ogórek szklarniowy
Szczypiorek, Cebula
Świeża mięta
Natka pietruszki
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny
Sól, pieprz
Oliwki

Kaszę kuskus zalej gotującą się wodą w misce, tak, żeby woda zalała kaszę i pozostaw na kilkanaście minut, aż napęcznieje. Pomidory oraz ogórki kroimy w kostkę, cebulę oraz szczypiorek drobno siekamy. Jeżeli kasza ostygnie, dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Około 3 łyżek świeżej mięty, tyle samo natki pietruszki siekamy i mieszamy z oliwa z sokiem cytryny i przyprawami. Doprawiamy tym naszą sałatkę. Oliwki dodajemy według uznania, radzimy by je pokroić.

Smacznego!

SAŁATKA GRECKA

1 porcja to 120 kcal, 6 g białka, 9,2 g tłuszczu, 22,9 mg cholesterolu, 1,6 g błonnika

SKŁADNIKI
Pół główki sałaty lodowej
5-6 pomidorów
1 ogórek szklarniowy
20 dag sera feta
20 oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz, zioła

Opłukaną i osuszoną sałatę porwij na kawałki, pomidory z ogórkiem pokrój w kostkę, a cebulę w talarki. Oliwki pokrój w plasterki a fetę rozdrób palcami. Drobno posiekany czosnek, wymieszaj z oliwą oraz sokiem z cytryny i przyprawami. Składniki połącz z sosem przed samym podaniem sałatki, by sałata nie opadła i była chrupiąca.

Smacznego!

SAŁATKA Z TRUSKAWEK I SZPARAGÓW

Jedna porcja to 205 kcal, 3 g białka, 20 g tłuszczu, 0 mg cholesterolu, 3,2 g błonnika

SKŁADNIKI
30 dag białych szparagów
Cukier
Świeży szpinak
Roszponka
15 dag truskawek
1 łyżka soku jabłkowego
2 łyżki octu winnego
4 łyżki oliwy
Sól, pieprz

Obrane i umyte szparagi wkładamy do gotującej się wody z cukrem i solą przez około 15 minut. Po odcedzeniu, kroimy szparagi w kilkucentymetrowe kawałki. Roszponkę i szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Po przepłukaniu i oczyszczeniu truskawek kroimy je w kostkę, bądź plasterki. Sok jabłkowy mieszamy z octem i przyprawami oraz oliwą. Wymieszane składniki przez samym podaniem polewamy sosem, najlepiej podawać ją z zimnymi mięsami i wędlinami, ale sama również smakuje przepysznie.

Smacznego!

Wartości odżywcze warzyw możecie poznać tutaj >>>

MADZIA

Fot. pixabay

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *