Każdego ranka nasz organizm potrzebuje porządnego zastrzyku energii, żeby sprostać wszystkim zadaniom w ciągu dnia. Dlaczego owsianka jest idealna na śniadanie?
Płatki owsiane zawierają w swoim składzie dużą ilość żelaza, przez którego niedobór czujesz się zmęczona, osłabiona, a Twoje samopoczucie nie jest najlepsze. Owsianka oprócz żelaza zawiera witaminy z grupy B, które zbawiennie działają na układ nerwowy.
Owsianka poprawia metabolizm, a błonnik zawarty w płatkach poprawia pracę jelit, trawienia oraz przyśpiesza przemianę materii. Po posiłku dłużej utrzymuje się uczucie sytości, dzięki czemu owsianka pomaga zadbać o naszą sylwetkę.
Niski indeks glikemiczny oraz duża zawartość błonnika pomaga zwalczyć problemy związane z cukrzycą. Śniadanie na bazie płatków owsianych dla osób chorujących na cukrzyce powinno się tylko zalewać wrzątkiem bądź gorącym mlekiem. Przy dłuższym gotowaniu, płatkom owsianym zwiększa się indeks glikemiczny.
MADZIA
fot. pixabay