Zdecydowanie jesteśmy zwolennikami kuchni polskiej! Gotowania uczyłam się od mojej babci i mamy, a jak wiadomo, nikt nie robi lepszych pierogów od naszej babci, każdej babci. Nie ma dwóch takich samych pierogów, ale my przedstawiamy jak zawsze sprawdzone nasze przepisy.
Do każdego rodzaju farszu używam tego samego przepisu na ciasto, które jest niezawodne i zawsze wychodzi miękkie i puszyste.
SKŁADNIKI |
300g mąki pszennej typ 450 |
szczypta soli |
125 ml wrzącej wody |
1 jajko |
PRZYGOTOWANIE
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól oraz wbijam jajko. Gorącą wodę stopniowo wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy łyżką. Gdy ciasto osiągnie taką temperaturę, że będziemy mogli włożyć do niego ręce, dokładnie je ugniatamy do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką i pozostawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie ja formuję małe kuleczki z ciasta, które rozciągam i formuję palcami i nakładam wcześniej przygotowany farsz, jednak tym mniej doświadczonym polecam ciasto podzielić na 4 części i je rozwałkowywać na cienkie placki oraz wycinać szklanką kółka i nakładać do nich farsz.
Do dużego garnka, nalewamy wodę z solą oraz 2 łyżki oleju. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy pierogi, tak aby zakryły dno i mieszamy je drewnianą łyżką. Przy gotowaniu pierogów musimy pamiętać o ich częstym mieszaniu do czasu aż nie wypłyną pod powierzchnię. Pamiętaj, że długość gotowania zależy od grubości ciasta. Możemy sprawdzić, czy pierogi się ugotowały, najprostszym sposobem, wyciągamy jednego i go próbujemy. Jeżeli ciasto jest miękkie a farsz ugotowany, wyławiamy je łyżką cedzakową na talerz.
PIEROGI RUSKIE – farsz
SKŁADNIKI |
50 dag ugotowanych ziemniaków |
20 dag tłustego twarogu |
sól |
jajko |
Wystudzone, ugotowane ziemniaki dokładnie mielimy i mieszamy z twarogiem, jajkiem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sól do smaku.
Jeżeli lubisz pierogi z cebulą, pieprzem, miętą to dodaj to do farszu. Przede wszystkim pierogi mają smakować Tobie a modyfikowanie przepisów jest jak najbardziej zalecane.
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ – farsz
SKŁADNIKI |
40 dag twarogu |
30 dag kaszy gryczanej |
sól, pieprz |
jajko |
Ugotowaną i ostudzoną kaszę dokładnie mieszamy z jajkiem i twarogiem. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
PIEROGI Z KASZĄ I GRZYBAMI
SKŁADNIKI |
15 dag kaszy gryczanej |
10 dag suszonych grzybów |
1 cebula |
jajko |
3 łyżki oleju |
sól, pieprz |
Grzyby gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, aż się zeszkli. Ugotowaną kaszę i ostudzoną dokładnie mieszamy z pokrojonymi grzybami i cebulą oraz jajkiem. Sól i pieprz dodajemy do smaku.
PIEROGI ZE SZPINAKIEM – farsz
SKŁADNIKI |
25 dag usmażonego szpinaku |
25 dag tłustego twarogu |
2 łyżki startego parmezanu |
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek |
Przygotowany i ostudzony szpinak dokładnie mieszamy z twarogiem i parmezanem. Do smaku dodajemy przyprawy.
SMACZNEGO
MADZIA
Fot. pixabay
Wielkie biografie powstają z ruchu do przodu i progresywnego pressingu, a nie z oglądania się do tyłu. P. Coelho… & TM Created by ENdemol Studio…