Uznaliśmy, że warto podzielić się sprawdzonymi przepisami na nasze ulubione, zdrowe sałatki, dzięki którym Wasi goście oraz domownicy będą zachwyceni, będziecie mogli łatwo i szybko przygotować posiłek do pracy, a przede wszystkim zdrowo się odżywiać. Pamiętaj, że zawsze możesz modyfikować przepisy! Do każdego przepisu dodajemy ilość kalorii oraz wartości odżywczych.
SAŁATKA TABULEH
1 porcja to 230 kcal, 7 g białka, 7g tłuszczu, 0 mg cholesterolu, 3,5 g błonnika
SKŁADNIKI |
Szklanka kaszy kuskus |
2-3 pomidory |
1 ogórek szklarniowy |
Szczypiorek, Cebula |
Świeża mięta |
Natka pietruszki |
Oliwa z oliwek |
Sok z cytryny |
Sól, pieprz |
Oliwki |
Kaszę kuskus zalej gotującą się wodą w misce, tak, żeby woda zalała kaszę i pozostaw na kilkanaście minut, aż napęcznieje. Pomidory oraz ogórki kroimy w kostkę, cebulę oraz szczypiorek drobno siekamy. Jeżeli kasza ostygnie, dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Około 3 łyżek świeżej mięty, tyle samo natki pietruszki siekamy i mieszamy z oliwa z sokiem cytryny i przyprawami. Doprawiamy tym naszą sałatkę. Oliwki dodajemy według uznania, radzimy by je pokroić.
Smacznego!
SAŁATKA GRECKA
1 porcja to 120 kcal, 6 g białka, 9,2 g tłuszczu, 22,9 mg cholesterolu, 1,6 g błonnika
SKŁADNIKI |
Pół główki sałaty lodowej |
5-6 pomidorów |
1 ogórek szklarniowy |
20 dag sera feta |
20 oliwek |
1 łyżka soku z cytryny |
2 ząbki czosnku |
Sól, pieprz, zioła |
Opłukaną i osuszoną sałatę porwij na kawałki, pomidory z ogórkiem pokrój w kostkę, a cebulę w talarki. Oliwki pokrój w plasterki a fetę rozdrób palcami. Drobno posiekany czosnek, wymieszaj z oliwą oraz sokiem z cytryny i przyprawami. Składniki połącz z sosem przed samym podaniem sałatki, by sałata nie opadła i była chrupiąca.
Smacznego!
SAŁATKA Z TRUSKAWEK I SZPARAGÓW
Jedna porcja to 205 kcal, 3 g białka, 20 g tłuszczu, 0 mg cholesterolu, 3,2 g błonnika
SKŁADNIKI |
30 dag białych szparagów |
Cukier |
Świeży szpinak |
Roszponka |
15 dag truskawek |
1 łyżka soku jabłkowego |
2 łyżki octu winnego |
4 łyżki oliwy |
Sól, pieprz |
Obrane i umyte szparagi wkładamy do gotującej się wody z cukrem i solą przez około 15 minut. Po odcedzeniu, kroimy szparagi w kilkucentymetrowe kawałki. Roszponkę i szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Po przepłukaniu i oczyszczeniu truskawek kroimy je w kostkę, bądź plasterki. Sok jabłkowy mieszamy z octem i przyprawami oraz oliwą. Wymieszane składniki przez samym podaniem polewamy sosem, najlepiej podawać ją z zimnymi mięsami i wędlinami, ale sama również smakuje przepysznie.
Smacznego!
Wartości odżywcze warzyw możecie poznać tutaj >>>
MADZIA
Fot. pixabay