W trakcie odchudzania, dieta powinna być tak zaplanowana, żeby pozbyć się zbędnych kilogramów zachowując dobry stan zdrowia. Musimy mieć pewność, że spożywane produkty oraz potrawy są niskokaloryczne oraz dostarczają niezbędne składniki odżywcze i witaminy.
Poniżej podajemy rodzaje produktów oraz zalecenia, dzięki którym będziemy w stanie osiągnąć oczekiwany efekt i cieszyć się zdrowiem oraz wymarzoną sylwetką.
Produkty zawierające skrobię – produkty powszechnie uważane, że niekorzystnie wpływają dla odchudzających się nie są tuczące! Pieczywo oraz produkty zbożowe dostarczają nie więcej energii niż chude mięso jednak znacznie mniej niż tłuszcze. Należy pamiętać, by wybierać pieczywo, które dobrze smakuje bez smarowania. Uwzględnić w jadłospisie makarony oraz ryże z sosami warzywnymi. Unikaj sałatek z serem, śmietaną oraz z dużą ilością tłuszczy.
Owoce oraz warzywa – należy jeść dużo świeżych owoców i warzyw! Unikaj suszonych owoców (zawierają dużo cukru) oraz smażonych warzyw (frytki, chipsy).
Mleko oraz nabiał – spożywaj nabiał o niskiej zawartości tłuszczów! Wybieraj mleko odtłuszczone, niskotłuszczowe jogurty, sery niedojrzewające.
Produkty zawierające białko – wybieraj chude mięsa, drób (bez skóry), ryby (tylko chude na przykład dorsz), nasiona oraz rośliny strączkowe (soczewica, groch, fasola, ciecierzyca). Gotuj na parze lub w wodzie, piecz bez dodatku tłuszczów! Unikaj wysokoprzetworzonych potraw.
Tłuszcze oraz produkty wysokosłodzone – do smarowania pieczywa stosuj produkty nisko tłuszczowe, bądź nie rób tego w ogóle. Sporadycznie używaj olejów oraz tłuszczy. Wystrzegaj się cukrów prostych. Produkty takie jak frytki, pasztety, ciasta oraz herbatniki zawierają dużo „ukrytych” tłuszczów.
MADZIA
fot. pixabay