herbata
CO W GARACH PISZCZY ZDROWIE

HERBATA – MUSISZ TO WIEDZIEĆ

Jednym najbardziej popularnym napojem znanym we współczesnym świecie jest herbata. Zwolennicy napoju uważają, że doskonale ożywia organizm, a środek pobudzający występujący w herbacie (kofeina) może ułatwić oddychanie przez rozszerzenie dróg oddechowych, przyśpieszyć częstość akcji serca oraz zwiększyć czujność. Filiżanka herbaty zawiera około 40 mg kofeiny (prawie dwa razy więcej niż w coli).

5000 lat temu Chiński cesarz Shen Nung odkrył herbatę.

Do 1700 roku w Londynie było około 500 punktów specjalizujących się w sprzedaży herbaty, co przełożyło się na diametralne zmniejszenie sprzedaży alkoholu.

Za panowania Elżbiety I żeglarze z Kompanii Wschodnioidyjskiej przywieźli z Chin paczki liści herbaty dla swoich krewnych i przyjaciół.

Na początku 1800 roku żona księcia Bedfordu Anna zapoczątkowała tradycję picia popołudniowej herbaty, miało to na celu zaspokojenie głodu między lunchem a obiadem.

Przesąd: liście herbaty rozsypane na schodach odstraszają złe moce oraz diabła.

Liście, nasiona i kwiaty to składniki z których zielarze robią herbatę zalecaną osobom poszukującym naturalne środki lecznicze.

Herbata w torebce została wynaleziona przez przypadek, dzięki Thomasowi Sulivanowi. W 1904 roku wysyłał próbki herbaty zaszytych w kawałkach jedwabiu.

Córka królowej Wiktorii wprowadziła zwyczaj picia herbaty z cytryną.

Czajniki aluminiowe lub żelazne psują smak oraz zapach herbaty. Powinno się stosować czajniki gliniane, porcelanowe lub szklane.

Earl Grej zawdzięcza swój smak i zapach olejkowi bergamotowemu.

43% wszystkich wypijanych przez Brytyjczyków napojów stanowi herbata.

Sok jabłkowy, mrożona herbata, sok cytrynowy oraz brandy to składniki orzeźwiającego koktajlu zwanego ponczem plantatora.

Picie herbaty łagodnie przeczyszcza oraz dostarcza kwarecetyny (przeciwutleniacz), który zmniejsza zagrożenie chorobą wieńcową serca i nowotworami.

Pita w czasie posiłków zmniejsza wchłanianie żelaza z żywności. Taniny występujące w herbacie niszczą szkliwo.

Herbata nie jest polecana dla osób z częstymi napadami migreny.

MADZIA

post sponsorowany

fot. pixabay

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *