przepis na barszcz wigilijny
CO W GARACH PISZCZY

Świąteczny Barszcz Czerwony – tradycyjny przepis

Barszcz czerwony to klasyczna, polska zupa świąteczna, którą można przyrządzić na kilka różnych sposobów. Oto przepis na tradycyjny, pyszny barszcz czerwony, który jest intensywnie aromatyczny i pełen smaku:

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 mały seler
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki cukru (w zależności od preferencji słodkości)
  • 1-2 łyżki soli (do smaku)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub więcej, do smaku)
  • 1-2 łyżki masła lub oleju
  • 2-3 łyżki koncentratu buraczanego (opcjonalnie, dla intensywniejszego koloru i smaku)
  • 1,5-2 litry wody (lub bulionu warzywnego)
  • świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
  • śmietana 18% (do podania, opcjonalnie)
  • koperek (do podania, opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Buraki dokładnie umyj, obierz (możesz zostawić skórkę, jeśli chcesz, aby barszcz miał głębszy kolor, ale to zależy od preferencji). Następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach lub pokrój w cienkie paski.
  • W dużym garnku rozgrzej masło lub olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez 5-7 minut, aż będzie złocista.
  • Następnie dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler (jeśli używasz) i smaż przez kolejne 5 minut.
  • Do garnka dodaj starte buraki, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek (możesz go rozgnieść lub pokroić), sól, cukier, pieprz i zalej wszystko wodą lub bulionem warzywnym.
  • Gotuj na małym ogniu przez około 45 minut do godziny, aż buraki staną się miękkie. Jeśli trzeba, dodaj więcej wody w trakcie gotowania.
  • Gdy buraki będą miękkie, wyciągnij z garnka liście laurowe i ziele angielskie.
  • Dodaj ocet do smaku, aby zupa miała odpowiednią kwaskowatość. Możesz również dodać koncentrat buraczany, jeśli chcesz, żeby barszcz miał intensywniejszy kolor i smak.
  • Jeżeli zależy Ci na klarownym barszczu, możesz przefiltrować zupę przez sitko lub gazę, aby pozbyć się kawałków buraków i warzyw. Jeśli preferujesz gęstszy barszcz, możesz zostawić wszystko w garnku.

Wskazówki:

  • Jeśli chcesz, żeby barszcz miał jeszcze głębszy smak, możesz go przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Smaki się wtedy „przegryzą” i zupa będzie jeszcze lepsza.
  • Jeśli zależy Ci na łagodniejszym smaku, zredukuj ilość octu i soli.

Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *