Nie ma chyba bardziej charakterystycznego ciasta Wielkanocnego, niż babka. Zaraz obok mazurka jest najczęściej pieczonym wypiekiem na Święta Wielkanocne. Ogromny wybór w sklepach i cukierniach co roku prowadził do tego, że zapomnieliśmy o domowych wypiekach. Dlatego w tym roku zachęcamy #zostanwdomu i upiecz babkę!
Babka wielkanocna wbrew pozorom nie jest trudnym wypiekiem.
Składniki: |
Pół kg mąki pszennej |
35 dag cukru |
25 dag masła |
4 jajka |
1/3 szklanki mleka |
cukier puder do posypania |
Według własnego uznania, możesz zrobić babkę z kakao (dodając 3 łyżki) oraz dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy.
Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem oraz stopniowo dodajemy po jednym żółtku, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy po łyżce mąkę i mleko wciąż ucierając. Gdy dokładnie wymieszamy wszystkie składniki, odstawiamy je na chwilę, by ubić białka. RADZIMY: białka przed ubiciem powinny być schłodzone, i należy dodać szczyptę soli – to gwarancja na idealnie ubitą pianę z białek. Pianę oraz ciasto mieszamy (stopniowo dodając pianę i delikatnie mieszając).
Ciasto przekładamy do specjalnej foremki wcześniej wysmarowanej masłem z bułką tartą oraz wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni C na około godzinę. RADZIMY: każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego musisz sprawdzić czy po około godzinie ciasto nabrało odpowiedniego koloru i jest upieczone w środku (najlepiej drewnianą szpatułką, bądź wykałaczką).
Po wyjęciu babki wielkanocnej z piekarnika odwracamy ją i wyciągamy z foremki. Gdy ciasto wystygnie dekorujemy je lukrem, bądź cukrem pudrem.
Smacznego!
MADZIA
fot. pixabay