wielkanoc 2020 babka wielkanocna
CO W GARACH PISZCZY

BABKA WIELKANOCNA – CIASTO NASZYCH MAM I BABĆ – przepis

Nie ma chyba bardziej charakterystycznego ciasta Wielkanocnego, niż babka. Zaraz obok mazurka jest najczęściej pieczonym wypiekiem na Święta Wielkanocne. Ogromny wybór w sklepach i cukierniach co roku prowadził do tego, że zapomnieliśmy o domowych wypiekach. Dlatego w tym roku zachęcamy #zostanwdomu i upiecz babkę!

Babka wielkanocna wbrew pozorom nie jest trudnym wypiekiem.

Składniki:
Pół kg mąki pszennej
35 dag cukru
25 dag masła
4 jajka
1/3 szklanki mleka
cukier puder do posypania

Według własnego uznania, możesz zrobić babkę z kakao (dodając 3 łyżki) oraz dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy.

Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem oraz stopniowo dodajemy po jednym żółtku, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy po łyżce mąkę i mleko wciąż ucierając. Gdy dokładnie wymieszamy wszystkie składniki, odstawiamy je na chwilę, by ubić białka. RADZIMY: białka przed ubiciem powinny być schłodzone, i należy dodać szczyptę soli – to gwarancja na idealnie ubitą pianę z białek. Pianę oraz ciasto mieszamy (stopniowo dodając pianę i delikatnie mieszając).

Ciasto przekładamy do specjalnej foremki wcześniej wysmarowanej masłem z bułką tartą oraz wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni C na około godzinę. RADZIMY: każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego musisz sprawdzić czy po około godzinie ciasto nabrało odpowiedniego koloru i jest upieczone w środku (najlepiej drewnianą szpatułką, bądź wykałaczką).

Po wyjęciu babki wielkanocnej z piekarnika odwracamy ją i wyciągamy z foremki. Gdy ciasto wystygnie dekorujemy je lukrem, bądź cukrem pudrem.

Smacznego!

MADZIA

fot. pixabay

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *