chleb pieczywo #zostanwdomu pszenica rodzaje chleba
CO W GARACH PISZCZY ZDROWIE

PIECZYWO – MUSISZ TO WIEDZIEĆ

Ważną i zdrową częścią diety jest pieczywo. Panująca powszechna opinia o pieczywie jako sycącym, tuczącym produkcie spożywczym w ostatnich latach zmieniła się diametralnie. Dietetycy i żywieniowcy, dzięki znacznym zawartością błonnika oraz skrobi zawartych w pieczywie zalecają spożywanie około 5 kromek chleba dziennie.

Pieczywo traktowane jest za zdrowy i smaczny produkt spożywczy o wysokiej zawartości błonnika pomocnego w leczeniu oraz zapobieganiu zaburzeń pracy jelit. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dowiodła, że węglowodany, które zawarte są w pieczywie, obniżają poziom cholesterolu oraz wspomagają leczenie cukrzycy. Bogate w witaminy, zwłaszcza z grupy B, żelaza oraz wapnia, który wspomaga kształtowanie się i zachowanie w dobrym stanie zębów oraz kości.

Błędna opinią jest, że pieczywo to produkt wysoko tuczący. Tuczące jest wyłącznie to, jakie dodatki wybierzemy do jego spożycia. Wiele osób twierdzi, że jasne pieczywo jest mało wartościowe, pomimo, że nie zawiera kompletnego błonnika to jest produktem wartościowym pod względem odżywczym.

Osoby cierpiące na celiakię (uczulenie na gluten, bądź nietolerancję) spożywając pieczywo z zawartością glutenu podrażniają błonę śluzową jelita cienkiego co prowadzi do nieprawidłowego wchłaniania składników odżywczych. Może prowadzić do zaburzenia trawienia u dzieci i upośledzać wzrost (bardzo dużo objawów również obserwuję się u osób dorosłych).

ZALETY PIECZYWAWADY PIECZYWA
Dobre źródło białka oraz skrobiZawiera dużą ilość soli
Zawiera dużą ilość błonnika, potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowegoZawiera nietolerowany gluten przez osoby cierpiące na celiakię
Zawiera żelazo, wapń oraz witaminy z grupy B

Ciemne pieczywo wypieka się z mąki pszennej, ciemniejszy kolor spowodowany jest używania ciemniejszej części ziarna pszenicy oraz przez dodanie składników barwiących na przykład karmelu.

Jasne pieczywo wypieka się z mąki (często wybielaną), drożdży, wody oraz konserwantów i emulgatorów.

Chleb pełno pszenny (z mąki całoziarnowej) wytwarzany jest z mąki otrzymanej z pełnego ziarna jak i jasnej mąki z dodatkiem otrąb i zarodków pszennych.

Chleb wysoko błonnikowy wypieka się z mąki jasnej z dodatkiem błonnika (otręby ryżowe, okrywa nasienna soi, pestki).

#zostanwdomu UPIECZ CHLEB

MADZIA

fot. pixabay

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *