INDEKS GLIKEMICZNY – ZADBAJ O ZDROWIE (tabela)
Indeks glikemiczny – (IG) to średni procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi. Kojarzy nam się ze skomplikowanymi tabelami, przeważnie stosowanymi przez cukrzyków oraz osoby odchudzające się. Indeks odnosi się do węglowodanów, ponieważ białka oraz tłuszcze nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy. Przy produktach o wysokim IG poziom cukru rośnie w zawrotnym tempie, później zaś bardzo szybko spada. Dzięki tabeli sprawdzisz, jak wpływają na poziom cukru we krwi produkty, które spożywamy. Warto zauważyć, że różne źródła podają rozbieżne wartości, uwarunkowane to jest badaniami testowymi. Znajomość IG produktów jest prosta oraz bardzo przydatna nie tylko osobom chorym na cukrzycę!
Obliczanie indeksu glikemicznego – cały posiłek.
Węglowodany zawarte w poszczególnych produktach zawartych w naszym posiłku powinniśmy zsumować. Następnym krokiem to zliczenie procentowego udziału węglowodanów z produktów oraz mnożenie udziału odpowiednio przez IG (tabela). Na koniec sumujemy otrzymane iloczyny i otrzymujemy IG całego posiłku.
Skala indeksu glikemicznego
Produkty o wysokim IG to produkty, które są bardzo szybko trawione a wchłanianie cukru po posiłku powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Produkty o niskim indeksie glikemicznym są trawione powoli a wchłanianie powoduje stopniowy oraz długotrwały wzrost poziomu cukru we krwi.
Zakres poziomu indeksu glikemicznego
0 – 55 niski poziom IG
56– 69 średni poziom IG
70 – 100 wysoki poziom IG
Dzięki IG możemy się dowiedzieć jak długo po spożyciu danego produktu oraz posiłku będziemy syci.
Stosowana dieta oparta na posiłkach z zawartością niskiego IG związana jest ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia chorób takich jak:
cukrzycy,
chorób układu sercowo-naczyniowych,
chorób trzustki,
powstawanie mięśniaków macicy i raka sutka
przewlekłej choroby nerek,
chorób prostaty,
chorób okrężnicy.
Czynniki wpływające na indeks glikemiczny:
dojrzałość owoców, rodzaj oraz ilość węglowodanów znajdujących się w produktach, obróbka cieplna produktu, np. produkty gotowane mają wyższy IG, ilość skrobi, zawartość białka, kwasów organicznych, tłuszczów, oraz kwasu fitynowego. (Na przykład dodanie do produkty kwasu z cytryny bądź octu zmniejsza IG danego produktu.)
Tabela produktów:
Nazwa produktu | Indeks glikemiczny |
Acerola | 20 |
Agawa – syrop | 15 |
Agrest niebieski | 25 |
Agrest złoty | 15 |
Amarant ziarno | 35 |
Amarantus dmuchany | 70 |
Ananas (świeży) | 45 |
Ananas z puszki | 65 |
Arbuz | 75 |
Artiszoki | 20 |
Awokado | 10 |
Bagietka | 70 |
Bakłażan | 20 |
Banany dojrzałe | 60 |
Banany niedojrzałe | 45 |
Bataty – słodkie kartofle | 50 |
Biała fasola | 35 |
Biała mąka | 85 |
Biały ryż | 70 |
Biszkopt | 70 |
Borówki | 25 |
Bób gotowany | 80 |
Bób niedojrzały/niegotowany | 40 |
Brązowy cukier | 70 |
Brukselka | 15 |
Brzoskwinie | 35 |
Brzoskwinie z puszki | 55 |
Bułki | 70 |
Buraki gotowane | 65 |
Buraki surowe czerwone | 30 |
Cebula | 15 |
Chayote – dyniowaty | 50 |
Chipsy | 70 |
Chleb orkiszowy | 50 |
Chleb pełnoziarnisty | 65 |
Chleb pp stostowany | 45 |
Chleb razowy (z białej mąki) | 65 |
Chleb ryżowy | 70 |
Chleb z białej mąki | 90 |
Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach | 40 |
Chleb żytni (z mąki pp) | 45 |
Chleb żytni z białej mąki | 65 |
Ciasto z mąki pp (bez cukru) | 50 |
Ciecierzyca gotowana | 30 |
Ciecierzyca z puszki | 35 |
Couscous ( pełne ziarno) | 50 |
Cukier | 70 |
Cukinia | 15 |
Cykoria | 15 |
Czarna fasola | 35 |
Czarna porzeczka | 15 |
Czekolada gorzka (>70% kakao) | 25 |
Czekolada gorzka (>80% kakao) | 20 |
Czereśnie | 20 |
Czerwona porzeczka | 25 |
Czosnek | 30 |
Daktyle suszone | 70 |
Drożdże | 35 |
Drożdże piwne | 35 |
Dynia | 75 |
Dziki ryż | 35 |
Dżem słodzony sokiem owocowym | 30 |
Dżem z cukrem | 65 |
Fasola biała – perłowa, borlotti, czarna, czerwona, adzuk | 35 |
Fasola mung, flagolet | 25 |
Fasola z puszki | 40 |
Fasolka pnąca | 15 |
Fasolka szparagowa | 15 |
Figi suszone | 40 |
Figi świeże | 35 |
Fruktoza | 20 |
Glukoza | 100 |
Granat | 35 |
Grejpfrut | 30 |
Groszek zielony | 35 |
Gruszka | 30 |
Gryka | 40 |
Grzyby | 15 |
Humus | 25 |
Imbir | 15 |
Jabłka duszone | 35 |
Jabłka suszone | 35 |
Jabłko (świeże) | 35 |
Jabłkowy sok (niesłodzony) | 50 |
Jaja | 0 |
Jeżyny | 25 |
Jęczmień (ziarno) | 45 |
Jęczmień dmuchany | 60 |
Jogurt odtłuszczony | 35 |
Jogurt sojowy | 20 |
Kabaczek | 75 |
Kakao (bez cukru) | 20 |
Kakao słodzone/czekolada (ekspresowe) | 60 |
Kalafior | 15 |
Kapusta | 15 |
Karczochy | 20 |
Kasza gryczana | 40 |
Kasza jęczmienna | 70 |
Kasza manna | 60 |
kaszka pszenna bulgul | 45 |
Kasztan | 60 |
Kawa, herbata | 0 |
Ketchup | 55 |
Kiełki (fasoli mung, soi) | 15 |
Kiszona kapusta | 15 |
Kiwi | 50 |
Kleik | 70 |
Kokos | 45 |
Koper | 15 |
Korniszony (bez cukru) | 15 |
Kukurydza | 65 |
Kukurydza antyczna indiańska | 35 |
Kuskus | 65 |
Kwinoa (komosa ryżowa) | 35 |
Laktoza | 40 |
Lazania (makaron z pszenicy durum) | 60 |
Lody słodzone cukrem | 60 |
Lody słodzone fruktozą | 35 |
Maca (z białej mąki) | 70 |
Maca (z mąki pp) | 40 |
Majonez (jaja, olej, musztarda) | 0 |
Majonez z cukrem | 60 |
Makaron : typ Capellini | 45 |
Makaron chiński (sojowy lub z fasoli mung) | 30 |
Makaron z białej mąki | 70 |
Makaron z mąki razowej – al dente | 40 |
Makaron z pszenicy durum | 50 |
Maliny | 25 |
Mandarynki | 30 |
Mango | 50 |
Maniok | 55 |
Marakuja | 30 |
Marchew gotowana | 80 |
Marchew surowa | 30 |
Marchwiowy sok | 40 |
Marmolada bez cukru | 30 |
Masło migdałowe | 25 |
Masło orzechowe (bez cukru) | 40 |
Mączka chleba świętojańskiego | 15 |
Mąka kasztanowa | 65 |
Mąka kukurydziana | 70 |
Mąka ryżowa | 95 |
Mąka sojowa | 25 |
Mąka z ciecierzycy | 35 |
Mąka ziemniaczana | 90 |
Melasa | 70 |
Melon | 60 |
Migdałowe mleko | 30 |
Migdały | 15 |
Miód | 60 |
Mleczko owsiane (niegotowane) | 30 |
Mleko kokosowe | 40 |
Mleko odtłuszczone w proszku | 30 |
Mleko ryżowe | 85 |
Mleko sojowe | 30 |
Mleko tłuste | 60 |
Morele suszone | 40 |
Morele świeże | 30 |
Morele z puszki | 60 |
Muesli (niesłodzone) | 50 |
Muesli (z cukrem, miodem itp.) | 65 |
Musztarda (z cukrem) | 55 |
Musztarda Dijon | 35 |
Napoje (słodzone) | 70 |
Nasiona ( siemie lniane, sezam, mak ) | 35 |
Nektarynki | 35 |
Ocet | 5 |
Ogórek | 15 |
Oliwki | 15 |
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje | 15 |
Orzeszki ziemne (fistaszki) | 15 |
Otręby (owsiane i pszenne) | 40 |
Owies | 40 |
Owoce lichee | 50 |
Owoce morza | 0 |
Owsianka | 60 |
Pamelo | 30 |
Papaja | 55 |
Papryczki Chili | 15 |
Papryka (czerwona, zielona, żółta) | 15 |
Pasternak | 85 |
Persymona, kaki | 50 |
Pestki z dyni | 25 |
Pesto | 15 |
Pędy bambusa | 20 |
Pigwa | 35 |
Pigwa konserwowa (bez cukru) | 40 |
Pigwa konserwowa (z cukrem) | 65 |
Piniola | 15 |
Piwo | 110 |
Pizza | 60 |
Płatki kukurydziane | 85 |
Płatki owsiane (niegotowane) | 40 |
Płatki śniadaniowe pełne | 45 |
Polenta | 70 |
Pomarańcze | 35 |
Pomidory | 30 |
Pomidory suszone | 35 |
Por | 15 |
Prażona kukurydza | 85 |
Proso | 70 |
Przecier pomidorowy | 35 |
Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.) | 5 |
Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu) | 40 |
Puree | 80 |
Rabarbar | 15 |
Ravioli | 70 |
Risotto | 70 |
Rodzynki | 65 |
Rogalik | 70 |
Ryby | 0 |
Ryż aromatyzowany (jaśminowy) | 60 |
Ryż basmati | 50 |
Ryż basmati brązowy | 45 |
Ryż brązowy | 50 |
Ryż długoziarnisty | 60 |
Ryż dmuchany | 85 |
Ryż paraboliczny | 85 |
Rzepa, brukiew (gotowane) | 85 |
Rzepa, brukiew (surowe) | 30 |
Rzodkiew | 15 |
Sałata | 15 |
Seler gotowany (korzeń) | 85 |
Seler naciowy | 15 |
Seler surowy (korzeń) | 35 |
Sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.) | 0 |
Skorupiaki | 5 |
Skrobia modyfikowana | 100 |
Słonecznik | 35 |
Soczewica żółta | 30 |
Soja | 15 |
Sok ananasowy (świerzy , niesłodzony ) | 50 |
Sok ananasowy (świeży, niesłodzony) | 50 |
Sok cytrynowy (niesłodzony) | 20 |
Sok grejpfrutowy (niesłodzony) | 45 |
Sok jabłkowy (niesłodzony) | 50 |
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony) | 45 |
Sok pomidorowy | 35 |
Sok winogronowy (niesłodzony) | 55 |
Sok z mango (niesłodzony) | 55 |
Sok żurawinowy ( niesłodzony) | 50 |
Sorbet jabłkowy | 35 |
Sos sojowy (bez cukru) | 0 |
Sos z tamaryndy (bez cukru) | 20 |
Spaghetti (ugotowane na miękko) | 55 |
Spaghetti al. dente (gotowane 5min) | 40 |
Sucharki | 70 |
Surimi ( paluszki krabowe) | 50 |
Sushi | 55 |
Syrop klonowy | 65 |
Szczaw | 15 |
Szparagi | 15 |
Szpinak | 15 |
Śliwki | 35 |
Śliwki suszone | 40 |
Śmietana kwaśna | 0 |
Śmietana sojowa | 20 |
Tacos | 70 |
Tamarynda (słodzona) | 65 |
Tapioka | 85 |
Tłuszcz roślinny/zwierzęcy | 0 |
Tofu | 15 |
Tosty z chleba z mąki pełnej | 45 |
Truskawki | 25 |
Twaróg odtłuszczony | 30 |
Wino wytrawne (czerwone, białe) | 0 |
Winogrono (zielone i czerwone) | 45 |
Wiśnie | 25 |
Wołowina | 0 |
Zarodki (przenne) | 15 |
Zielona soczewica | 25 |
Zielony groszek z puszki (bez cukru) | 45 |
Ziemniaki gotowane | 70 |
Ziemniaki pieczone | 95 |
Ziemniaki w mundurkach | 65 |
Ziemniaki zasmażane | 95 |
Żurawina | 45 |
MADZIA
fot. pixabay, zasoby własne