Ciemno za oknem, gruby sweter, koc, dobra książka i GRZANE WINO. To najlepszy przepis na spędzenie spokojnego jesiennego wieczoru.
Rozgrzewa oraz świetnie smakuje, a cały dom wypełnia się zapachem przypraw korzennych. Wyjaśniamy jak zrobić dobre grzane wino.
Najbardziej klasyczna wersja grzańca to – gorące wino z dodatkami takimi jak goździki, imbir, cynamon oraz kardamon. Wystarczy, że taką mieszankę wlejemy do garnka i doprowadzimy do parowania. Nie można doprowadzić wina do wrzenia, chyba, że chcemy zrobić napój bezalkoholowy.
Idealnym dodatkiem do grzanego wina są cytrusy, a najpopularniejsza jest pomarańcza.
Pamiętajmy, że każdy rodzaj wina czerwonego nadaje się do grzańca. To wszystko zależy od naszych preferencji. Wino grzane zawsze możemy dosłodzić miodem lub cukrem.
Napój podajemy w naczyniach, które trzymają dłużej ciepło, najlepszym wyborem będą gliniane kubki lub szklanki.
MADZIA
fot. pixabay