naleśniki
CO W GARACH PISZCZY

NALEŚNIKI – 4 PROSTE PRZEPISY

Naleśniki to idealne danie na każdą porę dnia. Można je przyrządzać pod różnymi postaciami na przykład z marmoladą, krokiety lub posypane tylko cukrem pudrem. My przedstawimy Wam cztery niebanalne przepisy na naleśniki!

Przepis na ciasto na naleśniki:

2 jajka

0,5 l mleka

Około 3 łyżki wody gazowanej

Szczypta soli

Około 200 gramów mąki pszennej

Około 4 łyżek oleju

(do słodkich naleśników dodajemy około 2-3 łyżki cukru)

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, odstawiamy na chwilę (około 20 minut), smażymy cienkie naleśniki.

Naleśniki czekoladowe z bananami:

Do przepisu na naleśniki podanego powyżej dodajemy cukier oraz łyżkę kakao.

Dodatki do naszego dania to 4 banany, krem orzechowy, 2-3 łyżki masła oraz niewielka ilość cukru pudru oraz kakao do dekoracji.

Usmażone naleśniki smarujemy kremem orzechowym oraz układamy pokrojone banany. Naleśniki najlepiej zwijać w trójkąt. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła i smażymy na małym ogniu z oby stron. Gotowe naleśniki dekorujemy cukrem pudrem oraz kakao.

Naleśniki z twarogiem:

Do przepisu na naleśniki podanego powyżej dodajemy cukier oraz łyżeczkę cukru wanilinowego.

Nadzienie – około 400g twarogu, 2 łyżki cukru wanilinowego, jedną łyżkę cukru, około 3-4 łyżki śmietany 18%, my polecamy by dodać jedną łyżeczkę cynamonu. Wszystko dokładnie mieszamy.

Usmażone naleśniki smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulony. Przekrajamy na pół i dekorujemy cukrem pudrem.

Naleśniki z kurczakiem:

Smażymy naleśniki według przepisu podanego wyżej.

Nadzienie – 0,5 kg piersi z kurczaka, 200 g żółtego sera w kawałku, 1 cebula, 1 papryka, 3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oleju oraz przyprawy do smaku na przykład mieszanka przypraw gyros.

Kroimy kurczaka w kostkę (około 1 cm), mieszamy z przyprawami i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Usmażonego kurczaka przekładamy do miseczki zostawiając na patelni sos. Pokrojone warzywa, smażymy na tej samej patelni wszystko dokładnie mieszając. Gdy warzywa zmiękną dodajemy naszego usmażonego kurczaka i mieszamy. 

Na usmażone wcześniej naleśniki, kładziemy starty ser oraz nadzienie i zwijamy tak jak krokiety. Przed podaniem naleśniki należy podsmażyć na rozgrzanej patelni. Danie dekorujemy według uznania, my polecamy pokrojone pomidory z bazylią.

Zapiekane naleśniki z pieczarkami:

Smażymy naleśniki według przepisu podanego wyżej.

Nadzienie – 0,5 kg pieczarek, 200 g żółtego sera, 1 cebula, 3-4 łyżki oleju, przyprawy do smaku (sól, pieprz, słodka papryka).

Sos do zapiekania – łyżeczka oleju roślinnego, 2-3 łyżki śmietany 30 %, 2-3 pomidory, świeża bazylia.

Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy utarte pieczarki. Po chwili gdy pieczarki puszczą wodę dodajemy przyprawy dokładnie mieszając.

Po usmażeniu naleśników, układamy tarty ser oraz nasze nadzienie. Naleśniki zwijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pomidory z bazylią kroimy, mieszamy z olejem oraz śmietaną. Żeby sos był bardziej wyrazisty możemy dodać szczyptę soli oraz pieprzu. Nasz sos układamy na naleśnikach i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.

Życzymy smacznego! 🙂

MADZIA

fot. pixabay, zasoby własne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *