W 100g marchwi (świeżej) znajdziemy około 41 kcal. Średnio odpowiada to około 1% zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka.
Potrzebujemy ćwiczyć przez około 2 minuty, żeby spalić 100g marchewki (świeżej).
Marchewka pomaga nam chronić skórę przed promieniowaniem UV dzięki ogromnej zawartości witaminy A.
Marchewka w 90% składa się z wody, w 100g znajdziemy około 9g węglowodanów, z czego około 3g to błonnik.
Jedząc regularnie marchew, spowolnimy procesy starzenia się oraz zapobiegniemy rozwojowi zmian nowotworowych i chorób serca.
Witamina A zawarta w marchwi ogranicza ryzyko występowania chorób oczu oraz wzmacnia odporność.
Marchewka zawiera spore ilości witaminy z grupy B, K, C oraz dużo minerałów, wapnia, potasu, fosforu oraz magnezu i wiele innych.
Musimy pamiętać, że surowa marchew zawiera niski indeks glikemiczny, niestety po ugotowaniu może on wzrosnąć aż trzykrotnie!
MADZIA
fot. pixabay, zasoby własne