Naleśniki to idealne danie na każdą porę dnia. Można je przyrządzać pod różnymi postaciami na przykład z marmoladą, krokiety lub posypane tylko cukrem pudrem. My przedstawimy Wam kolejne cztery niebanalne przepisy na naleśniki i zachęcamy do zapoznania się z naszymi poprzednimi pomysłami na naleśniki!
Przepis na ciasto na naleśniki:
2 jajka
0,5 l mleka
Około 3 łyżki wody gazowanej
Szczypta soli
Około 200 gramów mąki pszennej
Około 4 łyżek oleju
(do słodkich naleśników dodajemy około 2-3 łyżki cukru)
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, odstawiamy na chwilę (około 20 minut), smażymy cienkie naleśniki.
TORT NALEŚNIKOWY Z PIECZARKAMI (ZAPIEKANKA NALEŚNIKOWA)
Nadzienie: pieczarki 100g, żółty ser 250g, masło 10g, pieprz, sól, 1 średnia cebula.
Przepis:
Usmaż naleśniki jak w podanym przepisie powyżej. Cebule zetrzyj na tarce i usmaż na rozgrzanym wcześniej maśle, dodaj umyte i starte pieczarki, smaż do czasu, gdy pieczarki zmiękną i dodaj sól oraz pieprz. (RADZIMY: Jeżeli chcesz, żeby pieczarki podczas obróbki cieplnej nie ściemniały przed smażeniem skrop je kilkoma kroplami soku z cytryny.)
Na wyłożonej tortownicy papierem do pieczenia warstwowo układaj 1. Naleśnik, 2. Pieczarki, 3. Ser. I kolejno, naleśnik, pieczarki oraz ser, aż nie skończą Ci się składniki. Pamiętaj by na samej górze znalazł się sam naleśnik. Na koniec posyp go serem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C przez 20 minut.
Smacznego!
NALEŚNIKI Z PASTĄ Z ZIELONEGO GROSZKU I DODATKIEM MIĘTY
Składniki – Puszka zielonego groszku, kilka liści świeżej mięty, łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, pieprz i sól.
Przepis:
Usmaż naleśniki jak w podanym przepisie powyżej. Odsącz groszek i przełóż go do miski, dodaj kilka liści świeżej mięty, łyżkę oliwy z oliwek i jogurt naturalny. Dopraw do smaku i wszystko zblenduj na gładką masę. Zwijamy naleśniki według uznania i dekorujemy liściem świeżej mięty.
Smacznego!
NALEŚNIKI PO SUŁTAŃSKU
Składniki: Ser twarogowy chudy 250g, jogurt naturalny 150g, rodzynki 15g, miód 2 łyżki, 3 małe gruszki.
Przepis
Usmaż naleśniki jak w podanym przepisie powyżej. Przygotuj wszystkie składniki i dokładnie je wymieszaj. Naleśniki złóż w trójkąty z nadzieniem i dekorujemy je odrobiną miodu oraz rodzynkami.
Smacznego!
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I ORZECHAMI
Składniki: oliwa z oliwek 1 łyżka, szpinak 200g, czosnek 2 ząbki, orzechy włoskie 2 garści, 2 średnie jabłka.
Przepis:
Usmaż naleśniki jak w podanym przepisie powyżej. Na patelnie dodaj oliwę z oliwek oraz czosnek, po chwili dodaj dokładnie umyty świeży szpinak. Jabłka obierz i drobno posiekaj, dodaj do duszącego się szpinaku na patelni. Smaż do czasu aż jabłka zmiękną.
Drobno posiekane orzechy włoskie wymieszaj z farszem i zwiń naleśniki w rulony. Udekoruj je przed podaniem posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego!