sernik przepis na sernik
CO W GARACH PISZCZY ZDROWIE

SERNIK – MUSISZ TO WIEDZIEĆ (przepis)

Sernik jest jednym z najbardziej popularnych polskich ciast. Wypiekane już w Starożytności, a my możemy się nim zajadać dzięki królowi Janowi III Sobieskiemu. Ciasto idealne na każda porę roku, 30 lipca obchodzi swoje święto. My się nim zajadamy i podajemy przepis, dzięki któremu mamy pewność, że ciasto zawsze wyjdzie smaczne i piękne.

Składniki na sernik (powinny być w temperaturze pokojowej):
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego (przynajmniej dwukrotnie);
200 g masła;
250 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej);
4 jajka;
2 łyżki mąki ziemniaczanej (zamiennie możemy stosować 50g kaszy manny);
1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Jeżeli lubisz bakalie bądź sernik z dodatkiem owoców dodaj je według uznania.

Rozetrzyj masło z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Oddziel żółtka od białek i stopniowo dodawaj do miksującej się masy. Gdy składniki się połączą dodaj twaróg wciąż ucierając. Dodaj mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia ciągle mieszając. Na sam koniec możesz dodać bakalie lub owoce. Ubij białka na sztywno (RADZIMY: białka przed ubiciem powinny być schłodzone, i należy dodać szczyptę soli) i dodawaj po jednej łyżce do masy (RADZIAMY: zrób to łyżką lub szpatułką, ponieważ użycie miksera spowoduje opadnięcie białek).

Piecz przez około godzinę w temperaturze 170°C we wcześniej rozgrzanym piekarniku (RADZIMY: każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego musisz sprawdzić czy po około godzinie ciasto nabrało odpowiedniego koloru i jest upieczone w środku (najlepiej drewnianą szpatułką, bądź wykałaczką). Po upieczeniu wystudź ciasto w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.

Dekoruj tym, czym lubisz najbardziej – lukrem, czekoladą, cukrem pudrem.

Sernik:
Na 100 g:
Wartość energetyczna (kcal) 321
Tłuszcz 23 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 10 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,6 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 9 g
Cholesterol 55 mg
Sód 438 mg
Potas 90 mg
Węglowodany 26 g
Błonnik 0,4 g
Cukry 22 g
Białko 6 g
Witamina A547 IU
Wapń51 mg
Witamina D18 IU
Witamina B120,2 µg
Kwas askorbinowy0,4 mg
Żelazo0,6 mg
Witamina B60,1 mg
Magnez11 mg

MADZIA

fot. pixabay

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *